Ruth Wilson

Mei 16, 2016 Babs Kuyper R 0 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

Ruth Wilson is een Engels actrice vooral bekend voor het spelen van de titelrol in de tv-serie Jane Eyre en het karakter Alice Morgan in de BBC-serie Luther. Wilson won een Golden Globe voor beste actrice in 2015.

Biografie

Wilson werd geboren in Ashford, Surrey, en opgegroeid met drie broers in Shepperton, Surrey. Hij woonde Notre Dame School in Esher College. Als tiener, Wilson werkte als model en studeerde aan de Universiteit van Nottingham, waar hij afstudeerde in de geschiedenis in 2003. Terwijl in Nottingham, werkte in het theater in het New Theatre. In juli 2005 studeerde hij af aan de London Academy of Music and Dramatic Art. Hij nam deel aan de oprichting van Hush Productions.

Zij is de kleindochter van schrijver en MI6 agent Alexander Wilson.

Race

Voorafgaand aan haar rol in Jane Eyre, Wilson had debuteerde als professional in de sitcom, Suburban Shootout. Tussen 2006 en 2007, schoot hij het tweede seizoen van Suburban Shootout, een heruitgave van Marple mysterie serie voor ITV en de BBC-serie Stephen Poliakoff's Capturing Mary. In 2007, verscheen hij in het werk van Gorky, Filistijnen, in de rol van Tanya in de Nationale van mei tot augustus 2007. In 2010, verscheen hij in de BBC detective serie Luther als Alice Morgan naast Idris Elba.

Awards en nominaties

  • BAFTA: Genomineerd voor beste actrice voor Jane Eyre.
  • Golden Globe Awards 2008: Benoeming als Beste Actrice voor Jane Eyre.
  • Satellite Awards 2010: Genomineerd voor de beste actrice in een miniserie voor Luther.
  • Laurence Olivier Award 2010: Award als beste ondersteunende actrice voor het toneelstuk A Streetcar Named Desire.
  • Golden Globe Awards 2014: Benoeming als Beste Actrice voor De affaire.

Filmografie

  • 2005: Suburbian Shootout
  • 2006: Jane Eyre
  • 2007: Marple: Nemesis
  • 2007: A Real Summer
  • 2007: Capturing Mary
  • 2008: The Doctor Who hoort Voices
  • 2009: The Prisoner
  • 2010: Luther
  • 2010: Takers
  • 2012: Anna Karenina
  • 2013: The Lone Ranger
  • 2013: Saving Mr. Banks
  • 2014: Locke
  • 2014: The Affair
(0)
(0)
Vorige artikel Andrea Scanavacca
Volgende artikel Hugh Griffith

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha