Rupicola peruviana

De haan van de rots of tunqui is een zangvogel van de familie Cotingidae. Het is de nationale vogel van Peru. Bewoont het Amazonegebied. Zijn dichtste verwant is de Guianan Cock Rock en is opmerkelijk voor de ongelooflijke schoonheid van hun verenkleed. De exotische vorm is populair omdat zijn cijfer is gevangen in prenten, schilderijen en foto's zijn overal gepubliceerd. De figuur van de Cock is het symbool van vallecaucana Ornithologische Vereniging.

Taxonomie

Haan van de rots, haan van de Sierra, de Andes Cock Rock, Tunqui, haan van de berg, berreador, chaperonne. De Latijnse naam betekent Rupicola peruviana '' van Peru Peruaanse of stenen. "

De twee soorten Rupicola zijn van onzekere affiniteit. Sommige auteurs classificeren in een exclusieve familie voor zowel Rupicolidae, terwijl anderen onder meer het binnen Cotingidae, volgens recente studies ontwikkeld op basis van mitochondriaal DNA zou worden gevestigd binnen het gezin Tyrannidae.

Verspreiding en habitat

Woont op hoge, vochtige nevelwouden van de Amazone ligt op de oostelijke helling van de Andes uit Colombia door middel van Ecuador en Peru naar Bolivia tussen de 400 en 2500 meter, beter bekend als Yungas.

Decennia geleden hanen waren niet alleen in de nabijheid van de Orinoco, maar de struiken nabijgelegen berg op het water, in de media en koude weer in het hele land, maar zijn onvergelijkbare schoonheid en de populariteit ze uit het begin van de eeuw verleden, zoals we lezen in het getuigenis van Humboldt, in vervolgd voor vele vogels, het is momenteel een sterke druk van het verkeer vast te leggen en gezien het feit dat een kopie VS kan bereiken $ 5000 in de externe illegale markt.

Om deze redenen kunnen we bedenken dat de haan van de rotsen zijn met uitsterven bedreigd, ondanks de huidige indeling in de IUCN Rode Lijst.

Beschrijving

Ze tonen een duidelijk seksueel dimorfisme. Het mannetje heeft een zeer kleurrijke veren, oranje en zwart combinatie. Vrouwtjes daarentegen hebben een sobere en uit veren kleur, gedomineerd door bruine tinten. Het voedt zich voornamelijk van diverse vruchten en de verspreiding van de zaden wordt verteerd en een instrument van de natuur in het behoud van de ecologische omgeving.

De korte snavel, benen en vingers zijn sterk. Beide geslachten hebben een kuif van veren schijfvormige permanent ingezet. Ondanks de felle kleuren van de mannetjes zijn meestal moeilijk waar te nemen als ze niet in hun vakgebied inzet, ze zijn nors en leven in diepe watervallen of in afgelegen laagland heuvels.

Gedrag

Voeden

Peruaanse rots haan eet veel bessen, die groeien in grote hoeveelheden in de bergen bossen van de oostelijke Andes hellingen.

Rots hanen zijn zeker uniek, maar veel van de meest opvallende van de tropische bossen zijn ook overwegend frugivorous vogels. Dit weerspiegelt het feit dat tussen 50% en 80% van het Amazone regenwoud bomen vrucht als een middel van voortplanting. Naast zijn bewezen rijkdom, bijkomende factoren zoals de beschikbaarheid en diversiteit van wilde vruchten bepaald kunnen worden vruchten in elk seizoen of periode van het jaar, maar de kwaliteit van het voedsel is niet in de gehele jaar.

Reproduktie

Volgens onderzoek uitgevoerd door het veld biologen, de overvloed aan voedsel in het gebied waar hij woont in een korte tijd maakt de haan van de rots mannelijke aan hun voedsel behoeften, vrij om zijn complexe systeem van de concurrentie binnen de kudde te streven. De vrouwelijke echter een zorg van de incubatie en de verzorging van nakomelingen. Maar hij klaagt niet over, omdat de mannelijke samenwerking in deze taken zeer gevaarlijk kan zijn. Vanwege hun heldere kleuren continu verkeer van de man in de nabijheid van het nest trekken de aandacht van roofdieren, het toevoegen van een risicofactor voor de reeds gevaarlijke spanningen van het verhogen van een broedsel van kuikens. De kleur van de vrouwen neemt af dan een kernwaarde, want het dient, samen met hun onopvallende nesten, om te voorkomen dat gedetecteerd door vijanden.

Zijn naam zegt Humboldt, wordt in verband gebracht met rotsen die leeft in vochtige ravijnen van grote diepte, waarin frequent de canyons en steile kliffen; er gaten tussen de achterzijde van hun kuikens.

In een studie in het zuidoosten van Peru vermeld dat het afspelen begint in oktober met de vorming van Leks en eindigt met incubatie in de maanden november tot februari het vrouwtje is verantwoordelijk voor de zorg en fokkerij ei alleen, De incubatie duurt 40-42 dagen, maar het vrouwelijke nakomelingen blijven bij de eerste drie maanden

Maar dan rijst de hand liggende vraag: Wat doen ze bieden deze mannen om vrouwen zelf?. Het antwoord lijkt te zijn, gewoon, hun vaardigheden als zangers en dansers. Het enkelvoud demonstraties van de mannetjes, dansen en zingen in de geselecteerde bos bekend met de Scandinavische naam lek sites, zijn een effectieve manier van het selecteren van een van de mannetjes van de soort. De mannelijke dans beter in de ogen van de vrouw, en een die terugkeert op tijd elke dag om zitting te vermijden ten prooi vallen aan roofdieren te dansen, zal worden gekozen om hun genen te bieden aan de volgende generatie van de haan van de rotsen.

Van de vele hypothesen bestaan ​​op de vorming van Leks, blijkt dat de Cock van het gesteente ligt dicht bij de theorie van de belangrijke sites volgens een studie in het zuidoosten van Peru, waar ze worden vergeleken ten minste 20 verschillende karakteristieken Habitat, benadrukt een van de belangrijkste, de plant compositie, belichting en de nabijheid van broedplaatsen.

(0)
(0)
Vorige artikel Karmelo C. Iribarren
Volgende artikel Philippe Boesmans

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha