Maria del Mar Bonet

Maria del Mar Bonet i Verdaguer is een Spaanse zanger en songwriter in het Catalaans, met een lange geschiedenis van het onderzoek in de populaire muziek van de Balearen, Catalonië eilanden, en het hele Middellandse Zeegebied.

Biografie

Dochter van schrijver en journalist Juan Bonet en zus van zangeres Joan Ramon Bonet studeerde keramiek aan Palma school voor kunst en kunstnijverheid en in de Massana, maar wijdt het lied eindigde. Hij kwam in Barcelona in 1967, waar hij begon te zingen met Els Setze Jutges en maakte deel uit van het New Song beweging.

Sindsdien heeft hij albums van folk muziek is uitgebracht in het Catalaans. Hij heeft verschillende concerten uitgevoerd in verschillende delen van Europa, Noord-Afrika, de Verenigde Staten, Japan en Latijns-Amerika, in aanvulling op deel te nemen op het gebied van onderzoek van nieuwe artistieke vormen.

Onder zijn vroege successen zijn opnames die aquesta gent Volen?, Zijn meest opstandige lied L'versie van Black Eagle, originele Franse Barbara, die met ara maand res Voldria niet worden bereikt Gouden Plaat statewide in 1971.

In 1974 zet zij muziek gedichten van Bartomeu Rosselló-Porcel en Joan Alcover, verzamelde nummers op hun derde album, dat een nauwe samenwerking van de Madrid componist Hilario Camacho heeft en zal worden uitgebracht met een afdekking-ex beleden door Joan Miró.

Sinds 1988 werkt hij regelmatig samen met pianist Manel Camp, herinterpreteren jazz eigen nummers en anderen, in twee albums uitgebracht in 1989 en 2011 verzameld.

In 1993 een album gewijd aan het werk van Mikis Theodorakis met teksten aangepast aan het Catalaans.

In 2007 werd hij bekroond met de Medal of Honor van het parlement van Catalonië als erkenning voor zijn werk voor het podium Els Setze Jutges en bracht zijn album Terra geheim, dat al leven had gepresenteerd van 2006 en die eerbetoon aan enkele vrienden de Cançó; in hetzelfde jaar presenteert hij de show Els treballs i Els sterft door de flamenco zanger Miguel Poveda.

In 2012 wordt hij een eredoctoraat van de Raad van de regering van de Universiteit van de Balearen.

Hij heeft gewerkt in zowel live-optredens en opnames met veel kunstenaars van verschillende stijlen, zoals Lluís Llach, Ovidi Montllor, Milton Nascimento, Nacho Duato, Manolo Garcia, Martirio, Georges Moustaki, Amancio Prada, Dulce Pontes, Maria Farantouri, Milva, Quilapayún, Haris Alexiou of Loquillo, onder anderen.

Discografie

  • Maria del Mar Bonet 1969
  • Maria del Mar Bonet 1971
  • Maria del Mar Bonet 1974
  • A l'Olympia 1975 Live at the Olympia Theatre in Parijs.
  • Cançons Festa 1976
  • Alenar 1977
  • Saba Terrer 1979
  • Quico-Maria del maart 1979
  • Sempre 1981
  • L'Black Eagle 1981
  • Jardí tancat 1981
  • Breviari d'amor 1982
  • Liederen van de Middellandse Zee nostra 1982
  • Anells d'aigua 1985
  • Gavines i Dragons 1987
  • Ben een prop 1989
  • Bon Viatge FACI de cadernera 1990
  • Coreografies 1990
  • Ze 1993
  • Salmaia 1995
  • Primeres Cançons 1997
  • Cor del temps 1997
  • Cavall de Foc 1999
  • Raixa 2001
  • Sters d'Abelone 2001
  • Collita propia 2003
  • Amic, Amat 2004
  • Terra Secreta 2007
  • Bellver 2010
  • Blaus l'Anima. Ben 20 anys maand om het faillissement van 2011
  • Encesa Fira. Sing Bartomeu Rosselló-Porcel 2013

Collectief

  • Zingen voor Verandering

Samenwerkingen

  • Een Palau

Awards en erkenning

  • 1972: Prize Ik Gavina aan de Costa Dorada
  • 1974: Silver Award Siurell, "Ultima Hora 'van Mallorca.
  • 1974: Long Play Gold Award 1974
  • 1977 Zilveren Frames voor beste muzikale activiteit
  • 1984: Prix St. George Kruis van de Generalitat van Catalonië.
  • 1984: Prize Charles Cross Academie voor beste buitenlandse plaat uitgebracht in Frankrijk.
  • 1990: Gabriel Alomar i Villalonga Award van Premis 31 Desembre de l'Obra Cultural Balear.
  • 1992: National Music Prize van de Generalitat van Catalonië.
  • 1995: Magna Kunstprijs Catalana de Mallorca Huis.
  • 1996: Award voor beste album van Salmaia tijdschrift L'Espectacle.
  • 1997: Medaille van het stadhuis van Palma de Mallorca.
  • 1999: Ramon Llull-prijs van de regering van de Balearen.
  • 1999: Premi Alzina GOB.
  • 2000: Award voor Beste Song in het Catalaans voor "Com un Mirall" van de vierde editie van de Music Awards.
  • 2002: Award voor Best Traditional Music Album Folk-by "Raixa" van de zesde editie van de Music Awards.
  • 2002: Beste Album in het Catalaans voor "Raixa" van de zesde editie van de Music Awards.
  • 2002: Altaveu 2002 Award.
  • 2002: Enderrock Critics Award voor Beste Folk Album Musiques-Noves.
  • 2003: Luigi Tenco Prize 2003 in Italië.
  • 2003: Award of Distinction ARC-pad.
  • 2004: Medal Of Mallorca stad.
  • 2005: Music Prize Ciutat de Barcelona per "Amic, Amat"
  • 2005, Dag 5 d'Agost, dag van Maria del Mar Bonet in Providence, USA verkondigt
  • 2006: Prize Bartomeu Ensenyat.
  • 2006: Gouden Medaille van de stad Barcelona.
  • 2007: Gouden Medaille van het parlement van Catalonië Els Setze Jutges.
  • 2008: Maria Carta Prize Sardinië.
  • 2009: eredoctoraat van de Universiteit van Lleida.
  • 2010: Burgemeester Socarrada 2010 door de "Socarrats" Culturele Vereniging van Villareal.
  • 2011: Gouden Medaille voor Verdienste in Schone Kunsten.
  • 2011: Miquelet of Honor door de Choral Society van de Micalet Valencia.
(0)
(0)
Vorige artikel Ermita de Santa Coloma
Volgende artikel Miguel Sanz

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha