Lagothrix

Wollige apen, ook wel churucos, mosselen, corongos of zwellen apen, zijn een soort van primaten platirrinos grijpstaartapen familie woont in de jungle en de bossen van Zuid-Amerika vochtig in de noordwestelijke Amazone en sommige sectoren van de noordelijke Andes.

Classificatie

De naam komt van het Griekse Lagothrix meren en trichos. De eerste beschrijving van het geslacht werd gemaakt É. Geoffroy in 1812 als Lagothrix Humboldtii, die wordt beschouwd als synoniem met lagothricha Simla. In 1963, Fooden Lagothrix verdeeld in twee soorten, Lagothrix lagothricha en Lagothrix flavicauda, ​​zijn tijd L. lagothricha vier ondersoorten verdelen: L. l. Cana, L. l. lagothricha, L. l. lugens en L. l. poeppigii. In 2001, Groves verheven tot de rang van soort vier ondersoorten oorspronkelijk beschreven door Fooden, en de voormalige soort L. flavicauda, ​​plaatsen het in een ander genre, Oreonax met één geelstaartwolaap soorten; Echter, sommige genetische studies lagotricha L. en L. lugens geen ondersteuning voor de scheiding van deze taxa en auteurs als L. lugens Defler beschouwen als ondersoort van L. lagotricha.

Verspreiding en habitat

Wollige apen bewonen de noordwestelijke regio van het Amazonegebied in het noorden van de Black River in het Colombiaans-Braziliaanse grens en als ver zuiden als het ministerie van Pando bereiken van het Nationaal Park en natuurgebied van Integrated Management Madidi in Bolivia. Buiten de Amazone bevolking zijn gemeld in de Boliviaanse Andes en in de Colombiaanse Andes. Binnen het bereik vooral bewonen ze laagland regenwouden, maar anderen zijn in een bosrijke en bergachtige leefgebied bereiken van 3000 meter.

Beschrijving

Wollige apen behoren tot de Nieuwe Wereld apen groter formaat rivalen Brachyteles geslacht, die worden beschouwd als de grootste platirrinos. Hun gewicht varieert tussen 6 en 10 kg en de gemiddelde grootte 49 cm, geen wezenlijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Het meest opvallende kenmerk is de aanwezigheid van een wollige vacht, die uniform of gemengde kleur kan hebben, die varieert afhankelijk van de soort licht grijs of bruin tot donkerbruin; De vacht is meestal vergelijkbaar bij mannen en vrouwen.

Hun dieet is vooral frugivorous het grootste deel van het jaar, maar ook verbruiken insecten, bladeren, bloemen, zaden en kleine gewervelde dieren.

Behoud

De lagothrica L. soort, is catalagoda door IUCN als kwetsbaar. Cana L. soort, L. en L. lugens poeppigii, staten zijn ook in gevoelige behoud, die ernstig bedreigd L. lugens.

(0)
(0)
Vorige artikel Raveneau Lussan
Volgende artikel Friedrichshain

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha