Hugh Griffith

Hugh Griffith was een Welshe acteur die een Oscar won voor zijn vertolking van het karakter van Sheikh Ilderim in de 1959 film Ben-Hur.

Biografie

Hij werd opgeleid bij Llangefni Grammar School. Hun taal was Welsh, en toen hij probeerde de universiteit na zijn middelbare, mislukte het Engels examen.

Hij werkte als bediende in de Nationale Provinciale Bank. Daarna ging hij naar Londen om meer mogelijkheden om te handelen, en deed dat in de St. Pancras People's Theatre. Hij won de Bancroft Gouden Medaille toegekend aan de beste Shakespeare-acteur voor zijn vertolking van King Lear.

Kan net zo grote vooruitgang in acteren en won de toelating tot de Royal Academy of Dramatic Art met de nummer 1 van de 300 deelnemers, moest haar plannen om te dienen in het leger zes jaar op te schorten. Het was in India en Birma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na het herstellen zijn gezondheid, hervatte hij zijn lidmaatschap van de Royal Shakespeare Company voordat hij naar Hollywood met zijn vriendin Margaret von Dechend Belgunder in 1947. Je zou het niet doen tot 1980.

Al geïnstalleerd in Hollywood en na deelname aan verschillende films, nodig was voor de rol van Sheikh Ilderim in de film Ben-Hur, en zou hij bekroond met de Oscar voor beste acteur.

Hij was toen een kandidaat voor een nieuwe editie van deze mismno award voor haar rol als Squire Western in Tom Jones film in 1963.

Hij vertegenwoordigde het karakter van een rechter in Oliver!, De verfilming van de roman van Charles Dickens Oliver Twist.

In 1978 vertegenwoordigde hij het karakter van de directeur Caradog Loyd-Evans in de komische telefilm BBC Welsh Grand Slam.

In 1980 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Bangor.

Hij stierf aan een hartaanval 16 dagen voordat hij 68 jaar. basisschool in zijn woonplaats, werd een plaquette geplaatst ter nagedachtenis aan haar.

Het beeld van Hugh Griffith werd gebruikt als een model voor het personage Watto te ontwerpen in The Phantom Menace George Lucas bracht hulde aan Griffith verwijzend naar zijn karakter in de film Ben-Hur, waarin ze speelt een sjeik gepassioneerd wagenrennen.

Filmografie

  • 1949: Kind Hearts and Coronets
  • 1950: Gone to Earth
  • 1951: Gelach in Paradise
  • 1953: De Titfield Thunderbolt
  • 1953: The Beggar's Opera, aangepast van de roman van John Gay
  • 1957: Lucky Jim
  • 1959: Ben-Hur
  • 1960: Het verhaal van Page One
  • 1960: Exodus
  • 1960: de dag dat ze beroofd van de Bank of England
  • 1962: The Counterfeit Traitor
  • 1962: Muiterij op de Bounty
  • 1963: Tom Jones
  • 1965: De Verliefde avonturen van Moll Vlaanderen
  • 1966: De papaver is ook een Bloem
  • 1966: How to Steal a Million ...
  • 1967: De Zeeman van Gibraltar
  • 1968: Oliver!
  • 1968: The Fixer
  • 1970: Start van de Revolution Without Me
  • 1970: Schreeuw van de Banshee
  • 1971: Wuthering Heights, aangepast van de roman Wuthering Heights van Emily Brontë
  • 1971: De Verschrikkelijke Dr Phibes
  • 1972: The Canterbury Tales
  • 1972: Wie Slew Aunti Roo?
  • 1972: Dr. Phibes weer stijgt
  • 1972: Wat?
  • 1973: Take Me High
  • 1975: Het definitieve programma
  • 1977: The Last Remake van Beau Geste, satire geïnspireerd door de roman 1924 Beau Geste, geschreven door Percival Christopher Wren
  • 1978: De Hond van de Baskervilles, parodie op de roman van Arthur Conan Doyle

Awards

(0)
(0)
Vorige artikel Ruth Wilson
Volgende artikel CEATL

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha