Enrique Urbizu

April 6, 2016 Krista Boere E 0 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

Enrique Urbizu Jáuregui is een scenarist en regisseur van de Spaanse cinema. Naast zijn werk als filmmaker is ook een professor in de afdeling van Audiovisuele Communicatie aan de Carlos III Universiteit van Madrid.

Biografie

Hij is afgestudeerd in Informatiewetenschappen van de Universiteit van Baskenland. Na een aantal korte films geregisseerd in 1987 zijn eerste speelfilm, Je vriendin is gek, sitcom dat een paar acteurs bekend aanbevolen: Antonio Resines en Maria Barranco. In 1991 regisseerde hij Alles voor het geld, een soort roadmovie.

Urbizu verhuist naar Madrid, waar hij twee toneelstukken geregisseerd opdracht voor producer Andres Vicente Gomez in 1994 Hoe ongelukkig te zijn en te genieten in 1995 en Horns vrouw. Beide films waren gebaseerd op een boek van journalist Carmen Rico-Godoy. Parallel past een verhaal van Arturo Perez-Reverte, Cachito, die tot ook werken aan het scenario voor de verfilming van een roman van Perez-Reverte, de club Dumas, geeft die, met de titel The Ninth Gate, zal zijn geregisseerd door Roman Polanski in 1999.

In 2002 regisseert vak 507, een thriller die twee Goya Awards en andere prijzen op verschillende festivals bereikt. Het volgende jaar regisseerde hij Life vlek.

De 17 december 2006 werd hij vice-president van de Academy of Motion eerste te worden geleid door de winnaar Angeles Gonzalez-Sinde kandidatuur.

In februari 2012 won hij drie Goya awards voor beste scenario, beste regisseur en beste film door Geen vrede voor de goddelozen.

Filmografie als directeur

  • 1988: Je vriendin is gek
  • 1991: Alles voor het geld
  • 1994: Hoe ongelukkig te zijn en te genieten
  • 1995: Cachito
  • 1995: Horns vrouw
  • 2002: Case 507
  • 2003: Het leven vlek
  • 2006: Raad eens wie
  • 2011: Geen Rust voor Slecht
  • 2015: Zilver of Lead

Filmografie als schrijver

  • 1996: Cachito
  • 1999: The Ninth Gate
  • 2002: 'The Box 507 "
  • 2006: Films niet te slapen: Guess who
  • 2009: Karton Kastelen
  • 2011: Geen Rust voor Slecht

Videogames

  • 1993: De Justices
(0)
(0)
Vorige artikel Ava Devine
Volgende artikel Ricardo Galache

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha