Dusky haaien

Mei 16, 2016 Gerard Derksen D 0 14
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

De schemerhaai en schemerhaai is een soort van de familie van de carcarrínidos en meestal te vinden in warme tropische wateren van de continentale oceanen rond de wereld. Het is een generalist soort en een roofdier. De schemerhaai kan worden gevonden uit de kust naar het continentaal plat en de aangrenzende pelagische wateren tot 400 m diep. Deze haaien migreren seizoen naar de polen in de zomer en in de winter richting Ecuador en reizen honderden tot duizenden kilometers. Daarnaast is de schemerhaai is één van de grootste in zijn soort, het bereiken van het meten van 4,2 meter lang en 347 kg in gewicht. Zijn lichaam is dun en flexibel en kan gemakkelijk worden geïdentificeerd dankzij de afgeronde en korte snuit, borstvinnen lang sikkelvormig kuif tussen de eerste en de tweede rugvin iets gemerkt.

Dusky haaien volwassenen hebben een gevarieerd dieet dat voornamelijk bestaat uit beenvissen, kraakbeenvissen en koppotigen, maar af en toe ook kreeftachtigen, zeesterren, bryozoën, zeeschildpadden, zeezoogdieren, aas en afval eten. Het is een levendbarende soorten met een reproductieve cyclus van drie jaar; De wijfjes geven geboorte aan nesten van 3 tot 14 jongen na een draagtijd van 22 tot 24 maanden, waarna er een jaar uit voordat ze weer zwanger. De vrouwtjes sperma lange tijd bewaren, eventueel ontmoetingen met weinig mannetjes kunnen zijn vanwege hun nomadische levensstijl en lage abundantie van deze. Dusky haaien behoren tot de haaien van de tragere groei en de laatste om te ontwikkelen, dus niet de volwassenheid bereiken tot en met 20 jaar oud.

Vanwege de trage voortplanting, de schemerhaai soort of schemerhaai waarschijnlijk dalen als gevolg van menselijk handelen. Dit soort haai is erg populair in de commerciële visserij voor hun vinnen, die worden gebruikt voor haaienvinnensoep, en hun vlees, huid en lever olie. Sportvissers waarderen ook deze soort; de Internationale Unie voor het behoud van de natuur is deze soort beoordeeld als Bijna Bedreigd en kwetsbare wereld niveau in het oosten van de Verenigde Staten, waar het aantal van dit soort haai is gedaald met 15 tot 20% ten opzichte van de niveaus 1970. De schemerhaai is potentieel gevaarlijk voor de mens beschouwd vanwege hun grote omvang, echter, zijn toegeschreven paar aanvallen.

Taxonomie


De Franse naturalist Charles Alexandre Lesueur publiceerde de eerste wetenschappelijke beschrijving van de schemerhaai in een 1818 editie van het tijdschrift van de Academie voor Natuurwetenschappen van Philadelphia. Hij plaatste het in het geslacht Squalus obscurus en gaf de specifieke naam, verwijzend naar de kleur. Latere auteurs hebben deze soort erkend als behorend tot het geslacht Carcharhinus. Lesueur niet aangewezen het een soort naamgeving, maar het zou de taak van een haai gevangen in Amerikaanse wateren te hebben gedaan.

Veel oude bronnen gaf de schemerhaai Carcharias wetenschappelijke naam lamiella, die afkomstig is uit een rapport 1882 van David Starr Jordan en Charles Henry Gilbert. Hoewel Jordanië en Gilbert studeerde een kaak behoren tot een schemerhaai, later werd ontdekt dat de nomenclatuurgegevens type dat hem aangewezen was eigenlijk een koperhaai. Daarom Carcharhinus lamiella niet als synoniem van C. obscurus, maar C. brachyurus.

Fylogenie en evolutie

Schemerhaai tanden zijn redelijk goed vertegenwoordigd in het fossiel, maar wijzen tanden Carcharhinus geslacht van de soort kan een probleem zijn. Schemerhaai de tanden uit het Mioceen tijdperk zijn teruggevonden dankzij trainingen Kendeace en Grand Bay in Carriacou, Grenadines, Moghra opleiding in Egypte, Polk County en eventueel in de Cerro de la Cruz in het noorden Venezuela. De tanden van de Boven-Mioceen leeftijd of Zancleano in overvloed in de vorming van Yorktown en de rivier Pungo in North Carolina en in de regio van de Chesapeake Bay. Deze tanden verschillen enigszins van de tanden van de huidige duistere haaien worden vaak verward met het hebben van de oceaan haai. Ze hebben ook hersteld rond twee baleinwalvissen in Noord-Carolina, een beschermd Goose Creek kalksteen uit het Plioceen tijdperk en de andere in de modder van het Pleistoceen-Holoceen tijd.

In 1982, Jack Garrich publiceerde een fylogenetische analyse van het geslacht van Carcarhinus gebaseerd op de morfologie. Hij stond in de schemerhaai schildpad en haai in het centrum van de "obscurus groep". De groep bestond uit grote haaien met driehoekige tanden van een kam tussen de rugvin. Het omvat ook de Bignose haai, de Caraïbische ertsaderhaai, grijze haai en oceanische haaien. Deze interpretatie werd grotendeels verdedigd door Leonard Compagno in zijn 1988 onderzoek fenetische en Gavin Naylor in zijn studie van sequenties alozima in 1992. Naylor was in staat om meer samenhang van haaien die de nok hebben achter het genre te lossen Carcharhinus. En hij vond dat de schemerhaai, de schildpad haai, oceanische haaien en blauwe haaien zijn de meeste derivaten clades.

Verspreiding en habitat

Dusky haaien worden wereldwijd gevonden, hoewel discontinu, in tropische en warme wateren. In de westelijke Atlantische Oceaan, ze wonen in Massachusetts en Georges Bank in het zuiden van Brazilië, met inbegrip van de Bahama's en Cuba. In de oostelijke Atlantische Oceaan zijn ze in de westelijke Middellandse Zee, de Canarische Eilanden, Kaapverdië, Senegal, Sierra Leone en mogelijk andere zee, waaronder Portugal, Spanje, Marokko en Madeira delen. In de Indische Oceaan, zijn ze in Zuid-Afrika, Mozambique en Madagaskar, in de Arabische Zee, de Golf van Bengalen en misschien in de Rode Zee. In de Stille Oceaan, zijn in Japan, China en Taiwan, Vietnam, Australië en West-Nieuw-Caledonië en geef Zuid-Californië naar de Golf, rond Revillagigedo en eventueel in het noordoostelijke deel van Chili. De verschijning van donkere haaien ten oosten en noordoosten van het centrum van de Atlantische Oceaan en rond de tropische eilanden kan te wijten zijn, in werkelijkheid, zoetwater haaien. Het mitochondriale genoom en microsatellieten testen suggereren dat haaien in Indonesië en Australië vertegenwoordigen verschillende populaties.

Degenen die het kustgebied bewonen van de golven aan de buitenkant van het continentaal plat en aangrenzende oceanische wateren, is in een tussenpositie leefgebied overlapt met zijn meer gespecialiseerde familieleden, zoals de grijze haai kust, pelagische haai zijdeachtig en oceanische haaien, Bignose haai, haai, schildpad, en wit-tip haaien. Een follow-up studie in de noordelijke Golf van Mexico is gebleken dat het grootste deel van hun tijd doorbrengen op een diepte van 10-80 m, terwijl de sporadische invallen gedaan onder 200 m. Deze soort is bekend te duiken tot een diepte van 400 meter. Verdere watertemperaturen van 19 tot 28 ° C en vermijdt gebieden van laag zoutgehalte voorkeur zoals estuaria.

De schemerhaai is sterk migrerende en nomadische, het bereiken plaat een afstand van 3800 km. In het algemeen, volwassenen reizen langere afstanden dat jonge. De haaien die langs beide kusten van Noord-Amerika migreren noorden wanneer de temperaturen stijgen in de zomer en zich terugtrekken in de Ecuador in de winter. In Zuid-Afrika, de vrouwtjes en jonge mannetjes zijn ongeveer 0,9 meter lang, worden verspreid in Noord-en Zuid, respectievelijk uit hun broedplaats op een afstand van KwaZulu-Natal; Later, zij toetreden volwassenen via een route nog niet geïdentificeerd. Daarnaast, jongeren brengen de lente en zomer in de branding zone, en in de herfst en winter op zee; en wanneer ze bereiken 2,2 m lang zal migreren van noord naar zuid tussen KwaZulu-Natal in de winter en de West-Kaap in de zomer. Grotere haaien, van meer dan 2,8 meter lang, migreren naar het zuiden van Mozambique. In West-Australië, volwassenen en jonge dusky haaien migreren naar de kust in de herfst en in de zomer, terwijl pasgeborenen bezetten de groeiende sector van de kust.

Beschrijving

De schemerhaai, vaak een lengte van 3,2 m en een gewicht van 160-180 kg bereikt, is een van de grootste leden van de soort; maximale geregistreerde lengte en gewicht zijn 4,2 m en 347 kg, respectievelijk. De vrouwtjes zijn groter dan mannetjes. Deze haai heeft een slank en gestroomlijnd lichaam en een afgeronde snuit die in het algemeen niet hoger zijn dan de breedte van de mond. Neusgaten worden voorafgegaan door een beetje ontwikkeld vinnen. De ogen zijn middelgroot, rondachtig en hebben nictitating membranen. In de hoeken van de mond een kort, fijne groeven en met 13 om 15 rijen tanden aan weerszijden van de twee bekken. De bovenste tanden zijn bijzonder breed, driehoekig en iets schuin met scherpe en harde randen, terwijl de lagere zijn smaller en dunner randen. De vijf paren van kieuwspleten zijn vrij lang.

De grote borstvinnen zijn ongeveer een vijfde van de totale lengte van je lichaam en hebben een gebogen sikkel. De eerste rugvin is van gemiddelde grootte en licht gebogen, met een spitse top en concave posterior marge. Het komt dan borstvin gratis achterzijde tips. De tweede rugvin is veel kleiner en is min of meer gelegen in de voorkant van de anale vin. Het heeft een dorsale rand bodem tussen de twee rugvinnen. De staartvin is groot en hoog, met goed ontwikkelde onderkwab en ventrale gat in de buurt van de top van de bovenste kwab. De huiddentikels zijn ruitvormig en worden geregeld dicht bij elkaar, elk met vijf horizontale kettingen georiënteerd tanden in de achterste marge. Deze soort is tussen een bruine kleur en grijs-blauw op wit op bovenkant en de bodem, dat zich uitstrekt naar de zijkanten als een dunne lijn nauwelijks zichtbaar. Ze donkerder vinnen naar de tips; die het meest duidelijk bij jongeren.

Biologie en ecologie

Als roofdier wordt geplaatst in het hoogste niveau van de voedselketen. De schemerhaai is over het algemeen minder overvloedig dan de andere haaien die hun assortiment te delen. Echter, grote concentraties mensen, vooral jonge vissen, in bepaalde plaatsen. Vaak volwassenen na het schip uit de buurt van het land, en de Agulhasstroom. Een follow-up studie aan de monding van de Cape Fear rivier in Noord-Carolina is gebleken dat reist met een gemiddelde snelheid van 0,8 km / h. De schemerhaai is een van de gasten van het slepen. Onder de bekende soorten parasieten lintwormen omvatten Anthobothrium laciniatum, Dasyrhynchus pacificus, Platybothrium kirstenae, Rhynchobothrium ingens, Tentacularia coryphaenae en Triloculatum triloculatum; Monogeneans Dermophthirius carcharhini en loimos salpinggoides; de hirudíneo Stibarobdella macrothela, roeipootkreeftjes Alebion sp, Pandaros cranchii, sinuatus P. en P. smithii .; en zeeprik.

De volwassen schemerhaai heeft geen natuurlijke vijand van belang. Een van de belangrijkste roofdieren van de jonge haaien zijn de stier haai, de grote witte haai, tijgerhaai en Gayarre. Op de kust van KwaZulu behulp haaiennetten stranden bescherming heeft populaties van deze grote roofdieren, wat op zijn beurt geleid tot een drastische toename van het aantal jonge donkere haaien verminderd. Op hun beurt hebben de jonge schemerige haaien gedecimeerd populaties van kleine vissen beenvissen, met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit van het lokale ecosysteem.

Voeden

De schemerhaai is een generalist soorten die zich voedt met allerlei prooien uit alle lagen van de waterkolom, maar geeft de voorkeur te jagen voor ondergrenzen. Een groot exemplaar kan tegelijkertijd verbruiken dan 10% van hun lichaamsgewicht. De bijtkracht van een schemerhaai 2 m is 60 kg op een oppervlakte van 2 mm van het uiteinde van een tand volgens metingen verricht. Het is het hoogste cijfer dusver is gemeten in haaien, maar weerspiegelt ook de concentratie van stroom aan het uiteinde van de tand. In de Indische Oceaan zijn er gevallen van grote haaien jeugdgroepen opgericht in reactie op de toegenomen mogelijkheid machtsvoer geweest.

De schemerhaai bekende dieet bevat diverse pelagische vis zoals haring en ansjovis, tonijn en makreel, zwaardvis, marlijn, makreel, geep en de vliegende vissen, gebaard, sabels en zandspiering de lantaarn vis; Ook demersale vissoorten zoals mul, brasem, zeebaars, platycephalidae, paling, chilipepers, brotulas, blond en voetzolen; rif vissen zoals barracuda's, harders, zwaardvissen, baarzen en Porcupinefish escorpenas; kraakbeenvissen, zoals smerige, zag haaien, maanvissen, meerval, vis, vossen, wezels, sawfish, gitaar vis, roggen en strepen vlinder; en ongewervelde dieren, met inbegrip van koppotigen, decapod, zeepokken en zeesterren zijn inbegrepen. In zeer zeldzame gevallen kan een grotere duistere haaien verbruiken ook zeeschildpadden, zeezoogdieren en menselijk afval.

Noordwesten Atlantische Oceaan, ongeveer 60% van de schemerhaai dieet is gebaseerd op vis beenvissen, uit meer dan tien gezinnen, met de pomatómidos en de belangrijkste platvis. Kraakbeenvissen, specifiek rajids en de schelpen van hun eieren zijn de tweede belangrijkste voedsel onderdeel van hun dieet, terwijl de krab dame is ook een belangrijke bron van voedsel. In de Zuid-Afrikaanse en Australische wateren, de beenvissen zijn weer de belangrijkste dam. Jonge haaien en pasgeborenen blijven grotendeels gebaseerd op kleine pelagische prooien zoals sardines of inktvis; volwassen haaien meer dan 2 m hebben een veel meer gevarieerd dieet dat vissen kraakbeenvissen en beenvissen grotere omvat. In de Zuid-Afrikaanse sardine migratie, die optreedt aan de oostkust van Zuid-Afrika in de winter, duistere haaien aanwezig zijn middelgrote en grote omvang. De vrouwelijke haaien die zwanger zijn of na de bevalling staat kan niet aan, misschien omdat de energie geïnvesteerd in de zwangerschap maakt ze niet jagen prooi zo snel. Volgens een studie, uitgevoerd in Zuid-Afrika, 0,2% van de haaien onderzocht had aasde op de gewone dolfijn.

Voortplantingscyclus

Net als andere carcarrínidos, de schemerhaai is levendbarend: op het eerste, zijn het ontwikkelen van embryo's gevoed door de dooierzak, die, eenmaal de dooier aanbod is uitgeput, wordt een relatie via de placenta naar de moeder. Paring gebeurt in het voorjaar in de Noordwest-Atlantische, terwijl er lijkt een specifieke broedseizoen in andere regio's, en buiten Zuid-Afrika. Vrouwtjes zijn geschikt voor het opslaan van grote hoeveelheden sperma, eventueel meerdere male, maanden of jaren in de schelp klier. Dit aspect van de voortplanting is gunstig, gezien de nomadische karakter van deze soort en zijn tekort aan exemplaren als de bijeenkomsten met de juiste man voor de gemeenschap zijn zeldzaam en onvoorspelbaar.

De wijfjes geven geboorte aan een nestje pups, minstens om de drie jaar. Hun draagtijd wordt geschat op ongeveer 22 tot 24 maanden en de rusttijd tussen de twee is een jaar. De worpgrootte varieert van 3 tot 16 pups, die gebruikelijk 6 tot 12. Het aantal nakomelingen geen verband houdt met de grootte van het vrouwtje. West Atlantic haaien hebben de neiging om de geboorte iets kleiner dan de Zuid-Atlantische nesten geven. Afhankelijk van de regio, kan de levering plaatsvinden op elk moment van het jaar of over een periode van enkele maanden gevonden: haai pups van de late winter tot de zomer in de Noordwest-Atlantische in de zomer en de herfst in West-Australië, en tijdens het hele jaar door, maar vooral in de herfst, Zuid-Afrika. Vrouwtjes verplaatsen door ondiepe kust-omgevingen, zoals lagunes, om te bevallen en daarna onmiddellijk te verlaten. Ze zoeken naar gebieden om hun kroost overvloedige voorraden van voedsel en beschutting tegen roofdieren te bieden. Deze bedrijven staan ​​bekend langs de kust van KwaZulu-Natal, ten zuidwesten van Australië, ten westen van Baja California en het oosten van de Verenigde Staten, van New Jersey naar North Carolina.

De hatchlings van schemerhaai meten tussen 0,7 cm. en 1 meter lang; De grootte wordt met de vrouwelijke en neemt strooisel. Er is bewijs dat vrouwen de grootte aan die voor hun jongen worden geboren, kan bepalen om hun overlevingskansen te verbeteren door een betere of slechtere milieuomstandigheden. Vrouwtjes hebben ook hun jongen energie reserves, die het kind te houden totdat hij leert om te jagen voor zichzelf. Deze energiereserves opgeslagen in de lever, omvattende een 5 het gewicht van het kalf. De schemerhaai is een haaiensoorten die langzaam groeit, het bereiken van seksuele rijpheid alleen met een aanzienlijke grootte en leeftijd. Verschillende studies hebben de tarieven van de groei, die grotendeels vergelijkbaar in alle geografische regio's en tussen de geslachten gevonden. De jaarlijkse groei is 11,8 cm. in de eerste vijf levensjaren. Er wordt aangenomen dat de maximale levensduur 40 tot 50 jaar of zelfs langer.

Relatie met de mens

Geoordeeld wordt dat de schemerhaai is potentieel gevaarlijk voor de mens vanwege zijn omvang, maar er is weinig bekend over hun gedrag ten opzichte van mensen die in het water. Sinds 2009, de International Shark Attack File geeft hem als verantwoordelijke voor zes aanvallen op mensen en boten drie ongemotiveerd en één fataal. Echter, aanvallen toegeschreven aan deze soort in Bermuda en andere eilanden waarschijnlijk de oorzaak van de Galapagos haaien. Sommige schemerige haaien en jonge volwassenen zijn gevangen in grote netten voor de stranden van Zuid-Afrika en Australië te beschermen. Van 1978-1999, een gemiddelde van 256 personen per jaar werd gehaakt in de netwerken van KwaZulu-Natal; Geen informatie beschikbaar over deze bijzondere soort in Australië netwerken. Dusky haaien zijn zeer geschikt om jongeren weer in aquaria.

De schemerhaai is een van de meest gevraagde door de handel in haaienvinnen soorten, omdat ze zijn groot en bevatten een groot aantal interne filamenten. Bovendien kan het verse vlees worden verkocht, bevroren, gedroogde en gezouten of gerookt; Huid wordt omgezet in leer en levertraan is om vitamines te krijgen. Commerciële visserij voor soortspecifieke capture duistere haaien in het oosten van Noord-Amerika, Zuidoost-Australië en Zuid-Afrika voor vele soorten van beuglijnen en kieuwnetten. De zuidwestelijke Australische visserij-industrie begon in 1940 en uitgebreid tijdens de 70 productie van tussen de 500 en 600 ton per jaar. 28% van alle jaarlingen - selectieve warrelnetten dat de vangst bijna volledig ondergedompeld onder drie haaien, plus een 18% worden gebruikt. Demografische modellen suggereren dat de visserij duurzaam is, zolang het sterftecijfer van haaien van meer dan 2 meter lang is minder dan 4%.

In aanvulling op de commerciële visserij, de beugvisserij op tonijn of zwaardvis gevangen overigens ook de duistere haaien, en degenen die de sportvisserij beoefenen. Een groot aantal van de duistere haaien, meestal jonge mensen, zijn gevangen door vissers in Zuid-Afrika en Oost-Australië. Deze haaien waren de belangrijkste toernooien in Florida in de haai trofee winnen, totdat de bevolking verdwenen soorten.

Behoud

De International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, heeft beschouwd deze soort als "bijna bedreigd wereld" en als "kwetsbaar" in de noordwestelijke Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. De American Fisheries Society heeft ook gekwalificeerd voor de populaties van duistere haaien van Amerika als "kwetsbaar". Hun lage voortplanting maakt het schemerhaai uiterst gevoelig voor overbevissing. En Amerikaanse aandelen zijn in een ernstige staat van overexploitatie van de mariene hulpbronnen; Een evaluatie van de reserves die in 2006 door de National Marine Fisheries Service bleek dat de bevolking gedaald met tussen de 15% en 20% sinds 1970. In 1997, NMFS identificeerde de schemerhaai als 'soorten onder de zorg ", die Het betekent dat de wens om te worden bewaard gerechtvaardigd is, maar niet genoeg om toe te voegen aan de lijst van de Endangered Species Act in de VS informatie. Commerciële en recreatieve vangst de schemerige haaien werd verboden in 1998, maar dit heeft weinig gedaan vanwege het hoge sterftecijfer als gevolg van bijvangst in veel soorten. Daarnaast werden sommige tweeduizend duistere haaien gevangen door recreatieve vissers, ondanks het verbod. In 2005, North Carolina voerde een ruimtelijke en temporele sluiting om de impact van de sportvisserij te beperken. Om deze pogingen tot instandhouding te helpen, hebben ze moleculaire technieken met behulp van de polymerase kettingreactie waardoor zij kunnen worden geïdentificeerd als de partijen komen verhandeld haaiensoorten zoals de schemerhaai verboden of, integendeel, soorten ontwikkeld gelijk de zandbankhaai, die zelf mag vissen.

(0)
(0)
Vorige artikel Melanosoma
Volgende artikel George Robert Gray

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha