Ciconia nigra

De zwarte ooievaar is een soort vogel in de ooievaar familie ciconiforme. Trekvogel op grote schaal verspreid over de Oude Wereld en tropisch Afrika.

Functies

Het wordt beschouwd als de meest primitieve taxon in het genus Ciconia. Iets kleiner dan de witte ooievaarsfamilie, heeft een grootte van 90 tot 100 cm en een spanwijdte groter dan 160 cm. Het gewicht is ongeveer 3 kg. De volwassene heeft een zwarte veren op zijn rug deel: hals, borst, rug en staart, met groen en paars metallic kleurenspel, heel duidelijk in het hoofd, nek, rug en vleugeldekveren. De buik zijn witte veren: oksel gebied, ventrale gebied, dijen en infracobertoras stromen, die buitengewoon lang zijn.

Bij volwassenen, lellen, snavel en poten, ontbrekende veren, hebben een diep rode kleur die een schril contrast met de witte kleur en zwart verenkleed produceert. De iris is bruin.

Er is geen dimorfisme tussen mannelijke en vrouwelijke verdachte. Het mannetje heeft een iets groter formaat en structuur van de piek in sommige monsters kan zeer duidelijk worden, met een meer robuuste en licht gebogen bek opzichte van het vrouwelijk.

De jongen verlaten het nest wanneer verschillen volwassenen, omdat lellen, poten en snavel zijn niet rood, en de dorsale verenkleed, het hoofd en de nek is zwart. Caruncula kleur is bruin of grijsachtig bruin, de snavel en poten, varieert van gebroken wit tot olijf groen of geelachtig. De veren van het hoofd, de nek en de borst is kastanje bruin met witte tips, waardoor het een gevlekt uiterlijk. De rest van het verenkleed van de rug is ook donker bruine tinten, waardoor jonge mensen in het veld hebben een chocolade-bruine dorsale aspect.

Reproduktie

De zwarte ooievaar nesten in bomen en onbewoonde bossen. Beslaat nesten uit voorgaande jaren of beide seksen bouwen van een omvangrijke nest met takken en bedekt met mos, groene kruiden en grassen, altijd in de buurt van water. Begin april tot juni, heeft 3-5 witte eieren en beide ouders broeden ongeveer 38-42 dagen. De kuikens worden gevoed door hun ouders en zijn in staat na 65-70 dagen om te vliegen.

Voeden

Vooral eet vis, kikkers, slangen, water ratten, insecten en plantaardig materiaal.

Habitat

Hij woont in de eiken en dennenbossen en kurk of, omgekeerd, ook in de ontboste gebieden. In beide gevallen is het essentieel om veel water te hebben.

Distributie en migratie

De zwarte ooievaar is een vogel migreert, overwintering in tropisch Afrika en India. Profiteer van de thermiek om hoogte te winnen en op te slaan energie planning in lange-afstandsvluchten lucht. Aangezien er geen thermiek over de zee, zwarte ooievaars, samen met andere soorten van de sterk stijgende vogels het dichtst bij het Afrikaanse continent aandachtspunten naar de Middellandse Zee over te steken door de Straat van Gibraltar of de Bosporus. Ze kunnen vliegen tussen de 100 en 250 km per dag.

Migreren zuiden van half augustus tot eind september en terug te keren naar Europa in medio maart. Ongeveer 10% van de westerse bevolking ooievaars passeren Sicilië - Kaap Bon, Tunesië. De meest voorkomende route door de Straat van Gibraltar. Veel vogels rond de Sahara langs de Atlantische kust. De meeste winters in wetlands van Nigeria en Mali. Oost-populatie neemt de route van de Bosporus-Sinai-Nijl. Personen die in de zomer door te brengen in Siberië migreren het noorden en het noordoosten van India.

Trekroutes van de Europese zwarte ooievaars

Het heeft twee:

Westelijke Ruta: meest westelijke populatie van deze vogel kiest voor de route over Gibraltar, maar er zijn 10% die de voorkeur geven aan de Middellandse Zee vliegt over Sicilië en Tunesië over te steken. Dan is alles direct over te steken ze de Sahara door het centrum of steken de Atlantische kust. Zij rusten in de wetlands van Nigeria en Mali.

Eastern Ruta: oostelijke populatie blijven het Sinaï-schiereiland Bosporus-drive-Nijl.

Zeden

Het is zeldzamer, wilder en meer solitair dan de witte ooievaar en vermijdt menselijk gezelschap. In hun migraties is hij in staat om te vliegen tussen de 100-250 km per dag, maar er zijn exemplaren die 500 km bereiken. Ze migreren van half augustus tot eind september en terug te keren naar het midden van maart.

Behoud

In Europa is het aantal zwarte ooievaars is schaars: in Denemarken is nagenoeg verdwenen en Duitsland zijn slechts 50 koppels. De bevolking van Oost-Europa heeft, min of meer, 500 paren.

De zwarte ooievaar op het Iberisch schiereiland

In het Iberisch schiereiland zijn aanwezigheid is niet overvloedig, een van hun favoriete habitat noorden van Extremadura. In het bijzonder wordt waargenomen in het natuurreservaat van de Sierra de Malcata in de grens samenvloeiing van de bergketen dat zij haar naam en de regio van de Sierra de Gata. Andere belangrijke punten zijn nesten in Castilla en Leon, in het bijzonder in het natuurpark Arribes del Duero, in de provincies Salamanca en Zamora, en de regio van Sayago.

Op het moment van de migratie naar het zuiden, tussen eind augustus en half september, kan hij zo nu en dan te zien in het natuurpark van de monding van de Guadalhorce, in de provincie Malaga.

(0)
(0)
Vorige artikel Begíjar
Volgende artikel Dinosaurus Revolution

Commentaren - 0

Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha